
 

 

Application by Mallard Pass Solar Farm Limited for an Order Granting Development Consent for the Mallard 
Pass Solar Project 

 

The Examining Authority’s written questions and requests for information (ExQ1) 

Issued on 15 June 2023  

 
Please find below answers to the Examining Authority’s written questions from the Environment Agency (EA) [ref no 20036496].  
 

Ref No. Question EA response 

 Design, parameters and other details of the Proposed Development 

Q1.0.19 The Applicant has submitted the following 

outline management plans:  
a) Outline Construction Environmental 
Management Plan [PDA-005]  

b) Outline Operational Environmental 
Management Plan [APP-208]  

c) Outline Decommissioning Environmental 
Management Plan [APP-209]  
d) Outline Landscape and Ecology Management 

Plan [APP-210]  
e) Outline Employment, Skills and Supply Chain 

Plan [APP211]  
f) Outline Construction Traffic Management Plan 
[APP-212]  

g) Outline Soil Management Plan [PDA-007]  
h) Outline Water Management Plan [APP-214] 

i) Outline Travel Plan [APP215] 
 
Please comment as appropriate to your 

interests on any of these outline plans. This 
should include any potential amendment that 

The Environment Agency has reviewed the following plans 

in relation to those matters within our remit. We note that 
PDA-005 and PDA-007 are updated versions of the 
equivalent plans originally submitted. 

 
a) Outline Construction Environmental Management Plan 

[PDA-005]  
b) Outline Operational Environmental Management Plan 
[APP-208]  

c) Outline Decommissioning Environmental Management 
Plan [APP-209]  

d) Outline Landscape and Ecology Management Plan [APP-
210]  
g) Outline Soil Management Plan [PDA-007]  

h) Outline Water Management Plan [APP-214] 
 

We are satisfied with the plans reviewed and do not wish 
to propose any amendments at this stage. 
 

With reference to the Outline Construction Environmental 
Management Plan [PDA-005], we advise the Applicant that 



 

 

Ref No. Question EA response 

may, in your view, be required in order to 

secure appropriate environmental outcomes 

and mitigation of effects. 

surface water discharges during the construction phase of 

the development will need to comply with our guidance 
‘Temporary dewatering from excavations to surface water: 
RPS 261’. Details can be found here 

(https://www.gov.uk/government/publications/temporary-
dewatering-from-excavations-to-surface-water/temporary-

dewatering-from-excavations-to-surface-water). If the 
conditions of the RPS cannot be met a water discharge 
activity permit may be required. 

 Articles 

Q5.0.22 Article 44 (Procedure in relation to certain 
approvals etc)  
Under this Article, applications for consent 

submitted by the undertaker will be deemed to 
be granted if notice is not given of their refusal 

by the consenting authority within six weeks of 
the submission of the application (unless a 
longer period has been agreed).  

a) Whilst a precedent for this Article has been 
cited, please provide justification for and 

circumstances why this is specifically required 
for the Proposed Development?  
b) Comments are sought from interested 

parties on the merits of this clause along with 
the proposed time period of six weeks for 

determination (unless a longer period has been 
agreed). 

With reference to question b), it is likely that consents 
required from, or requiring input from, the Environment 
Agency will be covered by Schedule 16 (procedure for 

discharge of requirements) or by protective provisions and 
therefore exempted under section (4) of Article 44.  

 
However, please note our comments in our Written 
Representations regarding Schedule 16 (Article 44) Parts 

1, 3 and 4, requesting clarification and additional time to 
allow the relevant planning authority to notify the 

applicant of any further information needed. 
 
  

Q5.4.1 The procedure for the discharge of 
requirements is set out in Schedule 16.  
a) Has the Applicant consulted with the 

relevant discharging authorities on the 

a) No, consultation has not taken place on this so far. 

https://www.gov.uk/government/publications/temporary-dewatering-from-excavations-to-surface-water/temporary-dewatering-from-excavations-to-surface-water
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approach and procedure to discharging 

requirements?  
b) Please set out which matters are agreed 
and/or disagreed, including any suggested 

alternative drafting as appropriate. 

Q5.4.2 Part 2(1) of Schedule 16 requires that the 

relevant planning authority must give notice of 
its decision within a period of six weeks 

(subject to the criteria set out in 2(1) (a), (b) 
and (c).  
a) Is a determination period of six weeks 

generally appropriate, including when taking 
account of the likely content of the submissions 

to be considered, the relevant procedures of 
each relevant planning authority and the 
possible need for publicity and consultation?  

b) Where new or different environmental 
effects are reported in any application under 

part 2(3) of Schedule 16, would a longer 
determination period be appropriate, including 

when taking into account circumstances where 
the relevant planning authority might need to 
carry out further publicity and consultation? 

Please note our comments in our Written Representations 

regarding Schedule 16 (Article 44) Parts 1, 3 and 4, 
requesting clarification and additional time to allow the 

relevant planning authority to notify the applicant of any 
further information needed. 

 Water Environment 
Q12.0.2 Section 2.4 of the outline Surface Water 

Drainage Strategy (oSWDS) [APP-087] details 
that surface water flows will be directed to 

existing outfalls along existing topography 
towards the West Glen River. It is further 
stated that as the West Glen River is an 

Environment Agency (EA) Main River an 
Environmental Permit will be sought at least 

We understand that Section 2 of the Strategy relates to 

the substation only, where there will be hardstanding.  
 

It is not clear what activity is being referred to as requiring 
an Environmental Permit. As the surface water will be 
discharged via existing surface water outfalls, there may 

be no works classified as a ‘flood risk activity’ in respect of 
this within 8 metres of the River West Glen.  
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three months prior to the construction phase. 

Article 6 (e) of the draft Development Consent 
Order (dDCO) [APP-017] seeks to disapply 
Environmental Permitting in “respect of a flood 

risk activity only”.  
a) Does the Applicant, EA or LLFA foresee any 

potential impediments in connection with 
gaining such a permit for this activity? 
b) Can the Applicant clarify how this relates to 

provisions in Article 6 (e) of the dDCO [PDA-
003]? 

 

It is the responsibility of the lead local flood authority to 
determine if the proposed rate of discharge of surface 
water would be appropriate. 

 
It is possible that an Environmental Permit would be 

needed to discharge contaminated surface water, usually 
during the construction phase. This would not be classified 
as a flood risk activity (and therefore would not fall under 

the part of the Environmental Permitting Regulations that 
the applicant wants to disapply), so a specific water 

discharge permit application would be needed. 
 

We ask that the applicant confirm what is being referred to 
here. 
 

On the basis of the information contained in the 
Environmental Statement and without prejudice to any 

decision it may take on the Environmental Permit 
application once it is made, the Environment Agency is not 
currently aware of anything that would preclude the grant 

of a permit; however, we would also point out that this 
view could change depending on the content of the permit 

application when this is received. 
 

Q12.0.07 (Question to the Applicant) 

Section 5 of the oSWDS [APP-087] refers to 
the potential for onsite foul water storage 

and states that either a cesspit or porta-loo 
will be required. It is not clear on what 

basis a cesspit will be required. 

Temporary use of a portaloo is of low concern (providing 
sensible pollution prevention measures are followed). 
 

Any sewage discharges will need to be compliant with the 
General Binding Rules, otherwise a permit may be 

required. 
 



 

 

 


